img

Denizine Sahip Çık

İster Ankara’da veya Konya’da ya da sahra çölünde bile yaşıyor olun; dünyada yaşayan bütün canlıları olduğu gibi deniz kirliliğinin sizi de direkt yada endirekt olarak olumsuz manada etkilediğini biliyor musunuz? Ve bu etkilerin dünyada yaşamın sürdürülebilmesi için çok tehlikeli sonuçlar doğurduğu hakkında bilginiz var mı?

negatif etkileyen deniz kirliliği, hayati faaliyetlerin sürdürülebilmesi için tehlikeli sonuç bir konudur. Deniz kirliliğinin en önemli nedenleri arasında hatta ilk sırada deniz ekosistemine zarar veren karasal atıklar yer almakta. Deniz kirliliğinin sebepleri nelerdir ve önlemek için ne yapmamız gerekir gelin hep birlikte bakalım.

Deniz kirleticilerinin türü, sebepleri ve hızı değişse de kirleticilerin ana faktörleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Maden arama benzer faaliyetlerde kullanılan kimyasallar
  • Kurallara aykırı atık dökümü
  • Arıtılmayan kanalizasyon
  • Radyoaktif ve Sanayi atıkları
  • Küresel ısınma
  • Hava kirliliği

Nedenleri okuyunca geriye bir şey kalmadı biz ne yapabiliriz dediğiniz duyar gibiyiz. Ama lütfen unutmayın alacağınız önlemler çok küçük gibi gözükse de 6 milyardan fazla insanız bu dünyada, toplamımız denizleri kurtarabilir. Örneğin; plastik kullanımınızı azaltarak denizlerdeki plastik oranını azaltmaya küçük de olsa katkı sağlayabilirsiniz.

Özetle söylemek gerekirse bu konuda en önemli önlem hepimiz bilinçlenmesidir. Denizlerin korunmasının şahsi olarak her birimizin sorumluluğu olduğunun farkına varmak ve kirliğe yol açan politikalara, uygulamalara karşı tepki koymak; dünyamızın sağlığı ve çocuklarımızın geleceği için yüklendiğimiz en önemli görevlerimizden biridir. Maviliği solmayacak bir dünya için hadi hep birlikte taşın altına elimiz koyalım. Bir daha ki bloğumuzda yeni konularla buluşmak üzere.